top of page
Aruna'nın Sesi

Tıbbi Nane'nin faydaları saymakla bitmiyor....



Mentha Piperita (Tıbbi Nane) bitki çaylarında ve eczacılıkta kullanılan nane türüdür. Pazarlardan satın aldığımız ve ağırlıklı olarak yemeklerde lezzet vermesi için kullanmış olduğumuz Mentha Aquatica’dan tamamen farklıdır. Hiçbir sentetik gübre ve pestisit kullanılmadan tamamen doğal yollarla yetiştirilen Mentha Piperitalarımız, özenle elle toplanarak güneşte kurutulduktan sonra hazır hale getirilerek paketlenmektedir.


Lamiacae familyasından gelen Tıbbi Nane (Mentha Piperita) çayı yaprakları, menthon, mentol, limon özü, tanen ve antioksidan içeriyor. Tıbbi nane ayrıca, protein, kalsiyum, demir mineralleri ve A, B, B2, B6 ve C vitaminleri bakımından da zengin bir bitki. Eski Mısır'da milattan önce 1.200-1.600 yıllarından kalan mezarlarda nane bitkisinin kalıntılarına rastlanmıştır. Nanenin, yüzyıllardır insanlar tarafından çeşitli amaçlar için kullanıldığı biliniyor.


Bu çayın bulantı, hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici olarak kullanılabileceği Avrupa İlaç Kurumu tarafından da kabul edilmiştir. Hazımsızlık, mide krampları ve gaz şikâyetlerinin giderilmesi için öneriliyor. Safra söktürücü özelliğine bağlı olarak yağlı gıdaların sindirimine yardımcı olan ve şifa özelliği olan tıbbi nane, gerek lezzet ve gerekse etki bakımından diğer nane türlerinden farklılıklar içeriyor. Mentolün gaz söktürücü ve spazm giderici özelliklerinin yanı sıra ödem giderici etkisi nedeniyle divertikülit şikâyetlerinde yararlı olabileceği belirtiliyor.


Güçlü bir balgam sökücü olan tıbbi nane çayı, solunum yolları rahatsızlıkları, adet sancıları, anksiyete problemi, ağız kokusu, migren ağrıları, alerji, astım gibi problemler için de tercih ediliyor. Enerji artırıcı özelliğe sahip tıbbi nane çayı, içindeki mentol sayesinde stresten uzaklaşmanıza yardımcı olabiliyor. Son yıllarda antioksidan, ağrı azaltıcı etkilerinin bulunduğu ve bilhassa radyoterapide radyasyonun zararlı etkilerinden cildi koruduğunu gösteren araştırmalar da yayınlandı.


Kullanım Şekli:

Tıbbi Nane Çayı’nı infüzyon, dekoksiyon gibi iki metoloji ile hazırlamak mümkündür. Sadece yapraklarından çay yapmak istediğinizde infüzyon, gövdeden de faydalanmak istediğinizde ise dekoksiyon yöntemini tercih edebilirsiniz. Bitkinin gövdesi de en az yaprakları kadar faydalı olduğu için gövdenin de kullanıldığı ikinci yöntemi tavsiye etmekteyiz.


İnfüzyon (Sadece yaprak kısmı)

· 2 gr Tıbbi Nane Çayı yaprağı tartılıp yıkanarak demliğe konulur.

· Üzerine 1 su bardağı kaynar su ilave edilir.

· 5 dakika demlenip süzülerek içilir.


Dekoksiyon (Gövde ile birlikte kaynatarak demleme)

· Demlenecek kaba yaprak ve gövdeden oluşan karışım yıkanarak demliğe konur. (2-5 gr)

· Üzerine oda sıcaklığındaki su eklenir. (100 ml)

· Kaynama başladıktan sonra kısık ateşte 10-15 dakika kaynatılıp ılımaya başladığında süzülür.

· Dekoksiyonlar süzüldükten sonra serin bir yerde saklamak koşulu ile en fazla 2 gün boyunca kullanılabilir.


Uyarılar:

Lamiacea familyası bitkilerine karşı duyarlılığı olan kişiler kullanmamalıdır.

Reflü rahatsızlığı olanların kullanmaması önerilir.

İlk kez deneniyorsa, cilt üzerinde yama testi yapılmalıdır. Alerjik reaksiyon gösterme ihtimaline karşı önce derinin küçük bir noktasına uygulanıp 1 saat beklenmeli, herhangi bir reaksiyon oluşmadığı takdirde cilde tatbik edilmelidir.

Hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Yeni doğan bebeklerde kullanılmamalıdır.

Çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalıdır.

7 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page